Assalamualaikum..
Di bulan Ramadhan ni mesti ramai yang da terfikir nak buat biskut apa untuk raya kali ini kan?
Ibu-ibu dan kakak-kakak diluar sana mesti tercari-cari resepi biskut yang mudah dan senang dibuat kan?
mungkin ada diantara kita yang lebih suka membeli biskut diluar dan mungkin ada juga yang lebih gemar buat sendiri terutamanya ibu-ibu dan kakak-kakak suri rumah kita.
My mom pun lebih suka buat biskut sendiri, dan setiap tahun saya dan adik-beradik akan bantu mummy untuk buat biskut...
tahun ni tak tahu nak buat biskut apa,
tapi tetiba teringat pula resepi biskut yang pernah saya pelajari...
Oleh itu... Ramadhan kali ini saya nak kongsikan beberapa resepi biskut yang pernah saya pelajari suatu ketika dahulu...
Biskut ni sememangnya mudah dan senang dibuat....
InshaAllah jika dibuat dengan hati yang ikhlas pasti biskut yang dibuat akan menjadi sedap... : )
![]() |
Biskut Red Eye Susan |
Bahan-bahan:
260 g tepung
gandum*
1/2 tsp baking powder *
secubit garam
*
250 gm butter
125 gm gula
castor
1 tsp esen
vanilla
1 biji kuning
telur
HIASAN :
1 biji putih telur, & jem strawberry secukupnya.........
Cara-cara
1. Ayak bahan-bahan yang bertanda
* & ketepikan.
2. Pukul
butter & gula hingga sebati.
3. Masukkan
kuning telur & terus kacau.
4. Masukkan
esen vanilla & terus kacau.
5. Kaup
balikkan adunan tepung kedlm butter & uli sedikit sehingga menjadi
doh yg lembut.
6. Sukat
adunan sebanyak 1 sudu kecil & bulat-bulatkan(utk bentuk yg sama).
7. Celup
permukaan ats biskut dlm putih telur & celup dlm almond nibs.
8. Susun
biskut dalam dulang & buatkan lubang
tengah & paipkan jem kedalam
lubang
(guna jari @ hujung senduk kayu buat
lubang ditengah2 biskut)
10. Bakar suhu oven 170-180c selama 20-30 minit
@ sehingga masak ikut suhu oven masing-
masing.
~Selamat Mencuba =) ~
No comments:
Post a Comment